Basic Fondant dan Lanjutan Royal Icing
Course Outline
1) Menyediakan Fondant untuk membalut kek
2) Langkah-langkah membalut kek dengan fondant
3) Mengenali beberapa corak hiasan Royal Icing
4) Mengenali teknik Brush Embroidery
5) Stringwork
6) Ruffles
7) Fondant Ribbon
8) Fondant Roses - 5 petals cutter
9) Pelbagai bunga-bungaan fondant
Objektif kelas
1) Peserta mengenali fondant dan tahu bagaimana untuk mengendalikan fondant
2) Menggunakan teknik-teknik Royal Icing untuk melitupi masalah yang terdapat pada balutan fondant.
3) Mengenali jenis-jenis 'stringwork' dan 'ruffles'
4)Kelas ini perlu diadakan dua hari bagi memberi peluang kepada peserta untuk menyiapkan bunga-bunga gubahannya sendiri untuk dihiaskan di atas kek
5)Di akhir kelas peserta dapat menghasilkan
- 1 biji kek fondant dengan hiasan untuk pelbagai acara dan 6 biji kek cawan untuk buttercream with fondant deco...
- 1 biji kek dan 12 biji kek cawan untuk set hantaran.
Tempoh Kelas: 12 Jam (6 jam sehari)
Yuran: RM450